Hyra stuga i Skåne

Ett havsnära boende som bäddar för starka naturupplevelse? En stuga strax utanför en större stad? Eller varför inte en kombination av de båda? Den som hyr en stuga i Skåne har nära till såväl livliga storstäder som rofylld natur. Variationen bäddar för en resa som passar hela familjen. visa mer

Fem saker du inte bör missa i Skåne

 1. Sofiero Slottsträdgård. En vacker trädgårdsanläggning som blivit framröstad till Europas vackraste park. Mest känd är parken för sina många rododendronbuskar. Här finns även ett kafé och en välrenommerad restaurang.
 2. Lunds domkyrka. Domkyrkan i Lund har fascinerat turister och besökare sedan många sekel tillbaka. Årligen är det ungefär 700 000 människor som besöker kyrkan, och närmare 100 000 som firar gudstjänst här. Värt att nämna är att Green Guide, Guide Michelins turistguide, har gett det här besöksmålet maxbetyg.
 3. Glimmingehus. Glimmingehus ligger i de sydöstra delarna av Skåne och är den bäst bevarade medeltida borgen i hela Norden. Det har blivit en knytpunkt för medeltidsintresserade från hela landet, men det är också ett spännande utflyktsmål för gemene man.
 4. Ales stenar. I Ystads kommun, på Kåsehuvud ovanför hamnen i Kåseberga, finns Sveriges största bevarade skeppssättning. Ales stenar omfattar 59 stenblock, är 19 meter bred och 67 meter lång. Förutom skeppssättningen i sig finns här souvenirbutiker, Sjöräddningsmuseet, hantverkare, restauranger och kiosker.
 5. Kivik. En av Österlens pärlor. Här finns bland annat äppelodlingar, marknader och konstutställningar. Förslagsvis kan du besöka musteriet för att köpa ett par flaskor cider och äta på restaurangen.

Österlen lockar

För många som ska hyra stuga i Skåne är det Österlen som lockar allra mest. Skåne överlag är ett landskap som förknippas med konst, keramik och vacker natur – saker som kanske stämmer in särskilt väl på just Österlen. Upplevelsen av Skåne varierar givetvis kraftigt beroende på om du besöker Malmö eller Kivik, till exempel.

Städerna

Hyr man en stuga och reser runt i Skåne kan det givetvis vara av intresse att besöka de lite större städerna i länet. Här är de största:

 • Malmö. Sevärdheter som Öresundsbron, Turning Torso och Malmö slott kombineras med ett pulserande stadsliv. Malmö behöver knappast någon närmare presentation. Staden tåls att utforskas i många dagar och erbjuder flera sevärdheter och shopping, men handlar du hellre på nätet får vi rekommendera Letsbuyit.se – köpguider med de bästa produkterna.
 • Helsingborg. Skånes näst största stad och känd som Sundets pärla. Lockar gör bland annat Norra hamnen, där Dunkers kulturhus och kallbadhuset ligger. En annan attraktion är Kärnan, ett medeltida vakttorn som ingick i Landborgen.
 • Lund. Lite högre upp i texten nämnde vi Lunds Domkyrka, men staden är givetvis mycket mer än så. Andra attraktioner som lockar är bland annat Lundagård Park, Klosterkyrkan och Tegnérmuseet.

 

Upplev Skåne från…

 • … vattnet. Det finns många platser att hyra båt på längs med Skånes kust för den
  som vill utforska länet på egen hand. Guidade turer på vattnet görs kanske bäst i
  Malmö, där STROMMA regelbundet anordnar turer längs stadens kanaler. Det finns
  även möjlighet till privat sightseeing med soldriven båt.
 • … luften. Den som vill upptäcka landskapet från luften har flera alternativ att välja
  mellan, till exempel flygplan och helikopter. Populärt är att flyga med luftballong över Skåne – ett sätt att stillsamt utforska från ovan, utan motorbuller och avgaser.
 • … marken. I de större städerna i länet (Malmö, Helsingborg och Lund) finns möjlighet
  till stadsvandringar, med eller utan guide. I Malmö är urvalet störst och här erbjuds
  även sightseeing med buss.

Stugor i Skåne uthyres