Hyra stuga på Öland

Fågelskådning, vrakdykning och konstgallerier. Museer, musik och folkfester. Människor med olika intressen från hela världen lockas till Öland. Lika många lockas dock kanske enbart av de pittoreska gatorna i Borgholm, den idylliska landsbygden samt öns långa, vita sandstränder där besökarna flockas om sommaren. Öland är inte särskilt stort, och den som hyr en stuga här kan göra dagsutflykter till i princip alla sevärdheter och attraktioner. visa mer

Att göra på Öland

Trots sin ringa storlek bjuder ön på en mängd sevärdheter och attraktioner. Här ger vi ett par tips på saker som inte bör missas för den som hyr en stuga här.

  • Böda sand. Böda sand är en strand som påminner mer om Medelhavet än Östersjön. Den är två mil lång med finkornig, vit sand och är även plats åt en mycket populär campingplats. I närheten av campingen kan det vara väldigt mycket folk, men efter en kortare promenad är det normalt enkelt att hitta ett litet område för sig själv.
  • Sollidens slott. Sollidens slott fördes upp mellan åren 1903 och 1906, som ett sommarresidens åt dåtidens blivande drottning, drottning Victoria. När Gustav V gick bort år 1950 fick vår nuvarande konung ärva slottet, och det har sedan dess kommit att bli en populär turistattraktion under somrarna. Slottsträdgården och den italienska renässansträdgården, samt en engelsk park, är kanske främst det som lockar.
  • Paradisverkstaden. För den som är intresserad av keramik är Paradisverkstaden ett måste att besöka. Även för den som inte har ett särskilt stort keramikintresse är det en attraktion värd namnet. Förutom fina prylar att shoppa finns här även en vacker trädgård och ett mysigt kafé. Såväl barn som vuxna kan gå in i verkstaden för att se hur skapandeprocessen går till.
  • Sveriges högsta fyr. Sveriges högsta fyr, Långe Jan (eller Ölands södra udde, som är det officiella namnet) är 41,6 meter lång och öppen för besök från vår till höst. Namnet kommer från ett medeltida kapell, S:t Johannis, som revs och vars material användes för att bygga fyren. Den tändes för första gången i slutet av 1700-talet. Idag är den helt automatisk. Förutom fin utsikt kan besökare avnjuta god mat i den intilliggande restaurangen.

Vart är det bäst att hyra stuga?

Det här varierar naturligtvis, beroende på vad man har för intressen. Den som främst uppskattar fina ständer brukar söka sig till öns norra delar. Är det fint väder har man alltid nära till en vacker badplats. Nackdelen kan vara att det är långt till många andra attraktioner när man vill varva badandet med andra aktiviteter. Med det sagt, så går det att hitta fina badplatser även på Ölands lite sydligare delar. Den som främst vill göra annat än sol och bad kan förslagsvis söka sig mot Borgholm, som är förhållandevis nära till många olika utflyktsmål. Här är det inte längre än ungefär 25 minuter för den som vill åka över till Kalmar.

Stugor på Öland uthyres