Hyra stuga i Stockholm

De flesta som åker till Stockholm väljer kanske att bo på hotell, B&B eller vandrarhem. Från huvudstaden är det dock aldrig särskilt långt till stugorna och det lite mer lantliga livet, i synnerhet om man tar en båttur ut i skärgården. visa mer

Huvudstaden är en stark turistmagnet. Antalet gästnätter fortsätter att öka och det är såväl svenska som utländska besökare som väljer att besöka Stockholm. Attraktioner som lockar är bland annat Vasamuseet, Gamla stan, Kungliga slottet, Skansen och Djurgården.

De tre mest populära turistattraktionerna i Stockholm

 1. Vasamuseet. Vasamuseet är idag Skandinaviens mest besökta museum med över en miljon besökare per år. Det 69 meter långa regalskeppet Vasa är världens enda bevarade 1600-talsskepp, och lockar såväl nationella som internationella turister. Här finns också en välsorterad butik och en omtyckt restaurang.
 2. Skansen. Skansen är den näst mest besökta turistattraktionen i huvudstaden. Friluftsmuseet, som är världens äldsta, ligger vackert beläget på Djurgården och bjuder på en fin utsikt över hela staden. Skansen är ett populärt besöksmål för såväl turister som stockholmare.
 3. Kungliga slottet. Kungliga slottet är ett av Europas största slott och konungens officiella residens. I slottet, som är öppet för allmänheten, finns fem museer. Andra höjdpunkter är Representationsvåningarna, Rikssalen och Ordenssalarna. Vaktparader och den dagliga avlösningen är andra attraktioner som lockar besökare hit.

För dig som hyr en stuga i Stockholms skärgård

Många som hyr en stuga i Stockholm gör det i skärgården. Här finns ungefär 30 000 öar och skär, som sträcker sig från Landsort i söder till Öregrund i norr. Förutom en mängd härliga klippbad och stränder, finns det ett antal populära attraktioner. Till exempel:

 • Fjäderholmarna. Fjäderholmarna passar utmärkt för en dagsutflykt. Den lilla skärgårdsön ligger ganska nära centrala Stockholm och kan nås med kort båttur. Här finns bland annat en chokladfabrik och diverse konstutställningar. Populärt är även att besöka verkstads- och hantverkslängorna där bland annat ett krukmakeri, en smedja och en ullverkstad finns.
 • Vaxholm. Vaxholm kallas ibland för Stockholms skärgårds huvudstad, och är beläget ungefär en timme bort med båtresa från Strandvägen i centrala Stockholm. Här är det populärt att vandra runt på stadens pittoreska gator och besöka små krogar, fik och museum.
 • Sandhamn. Sandhamn är en populär festplats i skärgården. Många åker hit för att sola och ta det lugnt på dagen, för att sedan festa under natten. Här finns flertalet barer och restauranger, som enligt många tillsammans utgör det bästa nattlivet i skärgården. Med tanke på öns popularitet finns normalt också ett gott urval av stugor att hyra.
 • Finnhamn. Finnhamn är nästan ett måste för den som är matintresserad. Enligt White Guide ligger här en av Sveriges absolut bästa restauranger, Finnhamn Krog, som serverar säsongsbaserad mat.

Att ta med på skärgårdssemestern

När du väl hittat rätt stuga för din kommande semester så är det dags att packa väskorna. Då flera av stugorna som går att välja är belägna på öar, kan det vara bra att se över vad du inte får glömma att ta med dig till ditt skärgårdsboende i stuga eller på hotell. Här är en lista på både nödvändiga och även mindre nödvändiga saker vi tycker du bör ta med dig för att få ut maximalt av din semester:

 • Afterbite (mot insektsstick av alla slag)
 • Solkräm
 • Tandborste och tandkräm
 • Solglasögon och eventuellt linser & glasögon
 • Badpuffar till barnen
 • En god bok
 • Havstvål & havsschampo

Fartfyllda upplevelser

 • Ribbåt. Den som vill varva skärgårdslugnet med action kan pröva på att åka ribbåt. De är designade för att på säkert sätt kunna färdas riktigt snabbt i olika typer av sjögång. Det finns flera arrangörer som anordnar turer med ribbåt, till exempel med Strandvägen som utgångspunkt.
 • Flygsimulator. Vill du byta vatten mot luft? Eller Mälaren mot Medelhavet? I en flygsimulator får du känna på hur det är att vara pilot. Du får välja rutt själv och behöver inga förkunskaper.
 • Vindtunnel. I Stockholm finns möjlighet till vindtunnel – båda utomhus och inomhus. Du får möjligheten att känna hur det kännas att falla fritt, utan att behöva hantera fallskärm och skräckinjagande höjder.

Stugor i Stockholm uthyres