Hyra stuga på Gotland

Raukarna på Fårö. Arkitekturen i Visby. Nattlivet på sommaren. Naturupplevelser. Gotland har dragplåster som lockar alla typer av besökare. Att ön tåls att utforska under lång tid känner många till. Här finns något som passar alla. visa mer

Genom att hyra en stuga på Gotland har du chans att komma riktigt nära naturen. Trotsallt är det just för naturupplevelser som många väljer att åka hit under semestern.

Fem saker du inte bör missa

  1. Ringmuren. Ringmuren är ikonisk för Visby och Gotland, och tåls att utforskas lite närmare. Längs muren kan du till exempel se rester från Visborgs slott, som sprängdes av danskarna på 1600-talet.
  2. Upptäck Fårö. På Fårö finns det en del saker att hitta på. Populärt är att besöka Suderstrand, en långgrund och kritvit strand som påminner mer om Medelhavet än Östersjön. Att det är långgrunt gör det till en lämplig badplats för barn. Värt ett besök på Fårö är också Langhammars, ett känt raukfält. Här finns en känd ”gubbe” av sten med väldigt lång hals.
  3. Botaniska trädgården. Botaniska trädgården anlades på 1800-talet och är en attraktion värd namnet än idag. Här kan du titta på mullbärsträd, valnötsträd, tulpanträd och rosenplanteringar. Det blåblommande, kinesiska kejsarträdet samt näsduksträdet – vars blommor ser ut just som näsdukar – är också värt att titta lite närmare på.
  4. Stenkusten. En vacker väg som går från Bläse i söder till Ar i norr. Du passerar raukar, klapperstensstränder, pittoreska fiskestugor och kan njuta av magnifika vyer över havet. Turister hittar inte hit i särskilt hög utsträckning – kanske för att vägen är smal och gropig. Om vädret tillåter rekommenderas det att vandra, eller möjligen att ta cykeln.
  5. Stora Karlsö. En vacker ö strax utanför Visby som bjuder på minnesvärda naturupplevelser. Den som är intresserad av fåglar och växter kommer att uppskatta besöket särskilt mycket. Bäst är att åka på våren, då orkidéerna blommar.

Resa till Gotland

Under högsäsong kan det krävas framförhållning för att kunna komma över till ön ett visst datum. Flygplan och färjor tenderar att snabbt bli fullbokade under vissa veckor på året.

Med flyg

Du kan, året runt, flyga till Visby direkt från Bromma, Arlanda, Malmö och Göteborg. Flygbolaget BRA kör från Bromma, Göteborg och Malmö, medan SAS flyger från Arlanda. Sommartid finns fler avgångsorter att välja mellan så som Ängelholm, Umeå, Helsingfors och Sundsvall. Om du inte behöver ha bilen med dig är flyget ett snabbt och smidigt alternativ.

Färja

Destination Gotlands snabbfärjor kör året runt från Nynäshamn och Oskarshamn. Resan tar ungefär tre timmar, vilket kan jämföras med flyg, som knappt tar 45 minuter. Färjan är dock billigare och, framförallt kanske, erbjuder möjligheten att ta med sig bil och packning. För den som ska hyra en stuga på Gotland är egen bil kanske ett måste.

Stugor på Gotland uthyres