Hyra stuga i Sälen

Dags för skidsemester i fjällen? En favorit för många är att hyra stuga i Sälen, där det bjuds på goda åkmöjligheter, härlig afterski och roliga aktiviteter för barnen. Faktum är att Sälen är norra Europas största alpina skidområde och har en pistkarta där skidåkare – oavsett ålder och skicklighet – kan hitta åkning som passar dem utmärkt. visa mer

Skidåkningen och de olika områdena

126 liftar, 186 nedfarter och 250 km längdspår – Sälenfjällen bjuder på varierad skid- och snowboardåkning. Fjället är indelat i sex olika områden:

 • Kläppen: Brukar kallas för Sälens Solsida. Här finns mysiga stugor att hyra, flera restauranger och långa längdspår. De långa och mjuka backarna i närheten passar bra för såväl barn som vuxna, men är inte särskilt utmanande.
 • Lindvallen: Inte sällan förstahandsvalet för barnfamiljer. Här finns flera gröna och blåa backar som passar de mindre barnen och även ett antal röda backar, som passar de lite äldre eller mer erfarna åkarna.
 • Stöten: Ligger något avsides och passar bäst för de mer vana åkarna. Härifrån är man nära den högsta fallhöjden i skidområdet. Dessutom ligger det nära Trysil och den norska gränsen, där ytterligare pister finns att upptäcka.
 • Högfjället: Det självklara valet för den som prioriterar en bra afterski. Det är ofta på ”Högis” som kända artister uppträder och som vilda fester har en självklar plats. Högfjället är kanske inte förstahandsvalet för småbarnsfamiljen, men passar desto bättre för kompisgänget.
 • Hundfjället/Tandådalen: Både Hundfjället och Tandådalen är områden som lämpar sig väl för småbarnsfamiljer. Här finns såväl familje- och barnområden som riktigt branta backar. Tandådalen är kanske det bästa valet för extremåkare – här finns en stor funpark med halfpipes, big-jumps och rails.

Att ta sig hit

Sälen ligger ungefär 40 mil från Stockholm, 45 mil från Göteborg och 73 mil från Malmö. Många föredrar att resa hit med egen bil, men det går utmärkt att ta tåg till Malung eller Mora och sedan anslutningsbuss den sista sträckan. Det finns även bussar som kan tas från olika städer i landet ända fram till ditt stugområde.

Boende i Sälen

Då Sälen är ett populärt semestermål, är boendealternativen – liksom skidbackarna – många. Att boka stuga separat har flera fördelar. Till exempel finns det gott om privata uthyrare som erbjuder billigare alternativ än om du bokar via de större företagen. Dessutom har du fler valmöjligheter och en större chans att hitta ett semesterboende som passar just dina personliga preferenser. Hos Stugknuten finns uthyrare som erbjuder stugor i alla storlekar med bland annat Ski-in/Ski-out, panoramautsikt över fjället, närhet till restauranger och nöjesliv samt alla bekvämligheter du kan tänkas behöva. 

Längdskidåkning i Sälen

Det är inte bara utförsåkarna som trivs i Sälen. Samtliga områden erbjuder även spår för längdskidåkaren, oavsett om ditt mål är att njuta av det fantastiska vinterlandskapet eller att förbereda dig inför Vasaloppet. Sträckorna på spåren som erbjuds på respektive område hittar du nedan:

 • Kläppen: Myrspåret långa 9,4 km, Myrspåret mellan 7,7 km, Myrspåret korta 5,6 km, Toppspåret 6,1 km, Älvspåret 13 km, Bergspåret 24,5 km.
 • Lindvallen: 5 spår på 2-6 km.
 • Stöten: Toppspåret 3 km, Östra Granfjällsturen 15 km.
 • Högfjället: 4 spår på 3-10 km.
 • Hundfjället: 2 spår på 2-5 km.
 • Tandådalen: 3 spår på 3-11 km.

Sälen på sommaren

Sälenfjällen är kanske inte lika tilldragande på sommaren som på vintern, men det finns en hel del att göra här även när marken är bar. Till exempel är det populärt att cykla på de anlagda banorna och lederna i fjällområdena (finns för såväl nybörjare som experter). Sälen erbjuder också flera vackra vandringsleder, såsom den nio mil långa leden som går längs Vasaloppets sträckning och den 14 kilometer långa Sälenfjällsturen, som tar cirka fyra timmar att gå. Södra Kungsleden och Mellanfjällsturen är andra omtyckta leder bland vandrare.

Även för den som är ute efter andra naturupplevelser är Sälen ett bra resmål. Till exempel kan du fiska efter harr, öring eller abborre i den livliga Västerdalälven, spana efter skogens konung på älgsafari eller varför inte hyra en kanot och upptäcka naturen längsmed älven?

Stugor i Sälen uthyres