Hyra stuga i Sälen

Dags för skidsemester i fjällen? Uppskattat är att hyra stuga i Sälen, där det bjuds på goda åkmöjligheter, härlig afterski och roliga aktiviteter för barnen. Faktum är att Sälen är norra Europas största alpina skidområde, och har en pistkarta där skidåkare – oavsett ålder och skicklighet – kan hitta åkning som passar dem utmärkt. visa mer

Skidåkningen och de olika områdena

126 liftar, 186 nedfarter och 250 km längdspår – Sälenfjällen bjuder på varierad skid- och snowboardåkning. Fjället är delat i sex olika områden:

  • Kläppen. Brukar kalas för Sälens Solsida. Här finns mysiga stugor att hyra, flera restauranger och långa längdspår. De långa och mjuka backarna i närheten passar väl för såväl barn som vuxna, men är inte särskilt utmanande.
  • Lindvallen. Inte sällan förstahandsvalet för familjer. Här finns flera gröna och blåa backar som passar de mindre barnen. Även ett antal röda backar finns, som passar de lite äldre eller mer erfarna åkarna.
  • Stöten. Stöten ligger något avsides och passar kanske bäst för de lite mer vana åkarna. Härifrån är man nära den högsta fallhöjden i skidområdet. Dessutom har man nära till Trysil och den norska gränsen, där ytterligare pister finns att upptäcka.
  • Högfjället. Högfjället är valet för den som prioriterar god afterski. Ofta är det i ”Högis” som kända artister uppträder, och de vildaste festerna sker. Högfjället är kanske inte förstahandsvalet för småbarnsfamiljen, men passar desto bättre för kompisgänget.
  • Hundfjället/Tandådalen. Både Hundfjället och Tandådalen är områden som lämpar sig väl för småbarnsfamiljer. Här finns såväl familje- och barnområden som riktigt branta backar. Tandådalen är kanske det bästa valet för extremåkare – här finns en stor funpark med halfpipes, big-jumps och rails.

Att ta sig hit

Sälen ligger ungefär 40 mil från Stockholm, 45 mil från Göteborg och 73 mil från Malmö. Många föredrar att resa hit med egen bil, men det går utmärkt att ta tåg till Malung eller Mora och sedan anslutningsbuss för den sista sträckan. Det finns även bussar som kan tas från olika städer i landet ända fram till ditt stugområde.

Sälen på sommaren

Sälenfjällen är kanske lika tilldragande på sommaren som på vintern, men det finns en hel del att göra här även när marken är bar. Populärt är till exempel att cykla på några av de banor och leder som är anlagda i fjällområdena. Leder och banor finns för såväl nybörjare som experter.

Populärt är också att vandra någon av de många leder som finns. Till exempel är det populärt att vandra den nio mil långa leden som går längs Vasaloppets sträckning. En annan omtyckt vandringsled är Sälenfjällsturen, som är ungefär 14 kilometer lång och tar fyra timmar att gå. Södra Kungsleden och Mellanfjällsturen är andra populära leder bland vandrare.

Stugor i Sälen uthyres