Hyra stuga i Småland

Glittrande sjöar, gröna skogar och röda stugor. Den småländska idyllen är berömd och har skildrats i otaliga litterära och konstnärliga verk, där några av Astrid Lindgrens böcker är de mest kända. Den som hyr en stuga här har goda möjligheter att upptäcka vacker natur och kulturella attraktioner – men också storstadsliv. visa mer

Populära attraktioner

  • Gränna och Visingsö. Gränna är känt som polkagrisstaden, då det var här som den populära godbiten skapades. Idag finns här polkagrisbagare nästan runt varje hörn. Staden är relativt liten, och det går utmärkt att ta sig runt med cykel eller till fots – eller varför inte med häst och vagn?Till idylliska Visingsö går tät färjetrafik under högsäsong. I Gränna finns stugor att hyra såväl centralt som en bit utanför staden.
  • Astrid Lindgrens Näs. Astrid Lindgrens Näs är en populär småländsk turistattraktion som finns i Vimmerby, i den kända författarens uppväxtmiljöer. Här kan du besöka det lilla röda huset där Astrid föddes för mer än ett sekel sedan. Huset ser precis ut som det gjorde när hon var liten. Insup miljön som bland annat inspirerade till historierna om barnen i Bullerbyn, Emil i Lönneberga och Madicken.
  • Glasriket. Glasriket tar emot över en miljon besökare årligen. Här har det tillverkats glas sedan mitten av 1700-talet. Vid ett besök här är du välkommen fram till de heta ugnarna för att se hur glasblåsningsprocessen går till – och du kan till och med testa på att blåsa glas själv.
  • Kalmar slott. Under 1200-talet var Kalmar slott Sveriges modernaste fästning. Hotet från Danmark krävde en stark utpost där Sverige kunde försvaras. Idag är det inte längre ett viktigt försvarsfäste, men väl en kulturhistoriskt viktig ikon för Kalmar och ett populärt besöksmål. På sommaren blir slottet en plats för barn, då spännande äventyr och sagostunder väntar de små. 


Att hyra stuga i Småland – i stad eller landsbygd?

Småland är stort. Hyra stuga här kan man göra strax utanför större städer, i pittoreska orter eller på landsbygden. Den som vill uppleva den småländska idyllen, men samtidigt ha nära till ett brett urval av restauranger och nattliv exempelvis, kan med fördel söka sig mot Jönköping eller Växjö. Det här är Smålands två största städer, och de bjuder på en rad olika attraktioner i sig.

Samtidigt är Småland en plats dit många söker sig för mer naturnära upplevelser. För att uppleva Småland på traditionellt vis skulle många rekommendera att man söker sig mer mot landsbygden, eller mot mindre städer som till exempel Vimmerby eller Eksjö.

Stugor i Småland uthyres